Hoppa till sidans innehåll

Supersupportern Lasse: ”Falu BS är en del av livet”

08 OKT 2019 09:23
Hans hjärta bultar för Falu BS. Lasse Andersson en trogen supporter i 50 år – i framgång och motgång. Och kärleken till klubben är lika stark nu som under guldåren på 1970-talet. – Det räcker att titta på klubbemblemet, vackrare finns inte, säger han
  • Skapad: 08 OKT 2019 09:23

Försäsongsträning en måndag på rink i juni – eller en snörstorm under serielunken i januari. Klart att Lasse Andersson är där. Falu BS egen supersupporter har Lugnet som sitt andra hem. En riktig profil som på 50 år som supporter bara missat ett 20-tal hemmamatcher. Och bortamatcherna åker han på så ofta han bara kan.

– Första gången jag såg en bandymatch var 1964. Jag var 15 år och min pappa tog med mig på kvalmatchen mellan Grycksbo-Haparanda. Grycksbo gick upp i allsvenskan den säsongen. Då var inte Falu BS någon snackis i stan, direkt. Det kom några år senare.

Lasses intresse för Falu BS tog på allvar fart 1970 då han och ett gäng kompisar började se lagets matcher på Kopparvallen, den dåtida arenan med naturis. Där upplevde han många publikfester under en makalös  framgångsperiod som gav två SM-guld (1971 och 1974). Förutom kung Bempa var namn som ”Pajen”, ”Nanen”, ”Pölsa”, ”Tessen” och Egon Adeström på falubornas läppar. Spelet och atmosfären värmde i snålblåsten från Tisken.

– BS lag 1974 är det bästa bandylag jag sett i hela mitt liv.

Det var firande för guldhjältarna på Stora torget, och ett rejält drag.

– Bandy var jättestort i Falun, då fanns ingen innebandy och egentligen ingen hockey i stan heller knappt.

1975 drog Bempa till Boltic och BS flyttade upp till Lugnet och den nya konstfrusna bandybanan som då stod färdig. Året efter blev det final på nytt, förlust mot Broberg, därefter avtog framgångarna. I slutet av 1990-talet kom nästa stora framgångsera som kröntes med finalen mot VSK 1999.

Trots gulden på 1970-talet och de sammanlagt fyra SM-finalerna är de största upplevelserna andra händelser för Lasse Andersson.

– Det är två minnen som slår allt. Semin mot Sandviken borta 1976 då BS vände underläge till seger 3–2 och sedan vann hemma inför nytt publikrekord på Lugnet, 6 000 åskådare. Det var fantastiskt! Sedan var det också segern borta i semin mot Motala 1999. Då hade vi supporterbussar på bortamatcherna och 30-40 personer åkte med. Efter matchen fick vi spelarnas matlådor, de gick ut och åt i stället för att fira segern.

– Ett till också, förresten: För två sedan, samma säsong som BS gick upp i elitserien, vändningen borta mot Örebro från underläge 1–3 till seger 6–4 efter fem BS-mål inom loppet av tio minuter, efter en time out. Det var så oerhört starkt.

När Lasse får frågan om vilken BS-spelare han rankar högst genom alla tider kommer svaret snabbt. Och det är inte Bempa.

– Valerij Grachev, han är den bästa som spelat i klubben. Han var fantastisk, behärskade allt och var också en fantastisk människa.

Vilket är det tyngsta minnet som supporter?
– Det är finalförlusten 1999, jag var helt säker på att BS skulle vinna.

Konkursen då?
– Konkursen var bra, det var det bästa som kunde hända! Det var bara skönt. Det fanns ingen själ kvar i klubben då på slutet.

Men var du aldrig rädd att det skulle vara slutet?
– Nej, det gick så fort med ny stark styrelse som startade den nya föreningen och spelare som skrev på med en gång. Och Annika Ståhlberg var helt rätt person som ordförande.

Det nya Falu BS efter konkursen blev också roligare att följa, menar Lasse. Han är glad över att klubben håller hårt i plånboken, bygger långsiktigt, satsar på ungdomsverksamheten och slussar in lovande egna produkter i a-laget.

Han nämner också det som hänt i klubben sedan förra säsongen. En slags nytändning med bland annat en nyanställd klubbchef, en stark marknadsgrupp och ett passionerat tränarteam.

– Marknadsmässigt har det blivit enormt proffsigt och även i sociala medier, det gläder mig mycket. Säsongskortet damp ner i brevlådan direkt efter att jag beställde det, det är mycket som blivit bättre på kort tid. Jag har aldrig varit med om att BS har satsat på det här sättet förut. Förr kunde det vara stora värvningar, men nu satsar man organisatoriskt på ett helt annat sätt och man vet vad man gör. Det är en öppenhet nu också som är härlig.

– Och tränaren Jocke Björkman som är så engagerad och aktiv under matcherna, senast uppe i Rättvik vände han sig plötsligt bort mot mig och frågade vad jag tyckte om matchen. Det har aldrig hänt förr att en BS-tränare gjort så. Det är härligt.

Uppskattning har han också fått av laget som i förra veckan överraskade Lasse med en matchtröja med spelarnas autografer på.

Lasse Andersson hoppas på lite mer publik den här säsongen och tror att det kan gå bra sportsligt.

– Men dom måste lägga ifrån sig favoritskapet, och gå in och köra. Dom är bra och kan mycket väl gå upp i elitserien. I träningsmatchen mot Sirius,  som ju spelar i elitserien, förde BS spelet i första halvlek.

Men för Lasse är det inte bara a-laget som är spännande att följa utan även ungdomsverksamheten.

– P19 till exempel, där finns det riktiga stjärnor för framtiden, många är otroligt lovande. Kan klubben behålla dom, då kan jag tala om för dig att då är jag inte ett dugg orolig för framtiden!

Skribent: Falu BS Bandy
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

Logotype

 

 Logotype

 
Logotype

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

 

 

 

Logotype

 

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link

Se all info