Hoppa till sidans innehåll

Del 1: Falu BS målskyttar genom tiderna – Haeffner satte första!

09 OKT 2020 08:55
I en serie artiklar kommer Falu BS främsta målskyttar genom åren att presenteras. Målskyttarna är uppdelade efter decennier, från 1930-talet fram till idag. Falu BS-konnässören Svante Nyberg har förtjänstfullt djupdykt i arkiven – här är del 1.
  • Uppdaterad: 09 OKT 2020 08:55

Mål i tusental har det blivit genom åren.

Falu BS har sedan 1935 fram till och med idag spelat 1560 matcher och gjort 6541 mål, då räknas seriespel, kvalmatcher, slutspel och finaler. Om man även lägger till otaliga träningsmatcher, distriktsmästerskap och diverse cuper, blir det givetvis ännu fler matcher och mål, men seriespel är ändå något annat än en träningsmatch i oktober.                                  

I en serie artiklar kommer Falu BS främsta målskyttar genom åren presenteras.  Målskyttarna är uppdelade efter decennier, från 1930-talet fram till idag.

För att sätta samman alla siffror har Gunnar Malms förträffliga dokumentation av Falu BS varit till stor hjälp. Gunnar Malm förde noggrant anteckningar över alla matcher som BS spelade från den allra första träningsmatchen i december 1935 till 1975. Matchstatistik har förts inte bara för A-laget, utan även B- och J-lag. Malms noggranna anteckningar innehåller inte bara matchresultat och målgörare utan även laguppställning, domare, publik och ibland en och annan notering om skador eller andra händelser.

Gunnar Malm följde Falu BS under 40 år. Den sista matchen, i hans noga förda böcker, är en mycket speciell match. Den är från den 20 mars 1975 då Falu BS spelade i Sverdlovsk i forna Sovjet, i det som då kallades Europacupfinalen. Kanske kan man säga att Falu BS där i Sverdlovsk stod på sin absoluta topp. Det var också den sista matchen Bempa spelade för Falu BS, efter den matchen lade Malm ner sin penna. Knappt två år senare avled Gunnar Malm.

Från 1975 till 2019 har statistikuppgifter hämtats från Bandyboken och dagstidningar.  Ett och annat ”tryckfel” finns hos både Malm och i dagstidningar – men i längden har det inte så stor betydelse om en spelare gjorde 19 eller 20 mål.

Innan vi går in på 30-talets storskyttar, kan det påpekas att målsnittet i svensk bandy har höjts påtagligt med åren. I bandyns barndom var resultat som 1-2 och 3-0, ganska vanligt. Idag blir det ofta 6-7 mål per match. 

Tvåsiffrigt var mycket ovanligt, Falu BS gjorde 10 mål i en match första gången 1960. På samma sätt var det ganska ovanligt att en spelare gjorde tre eller fler mål i en match, och hände de att en spelare gjorde ”hattrick”, var chansen stor att man hamnade på lokaltidningens förstasida, dagen efter.

Eftersom det gjordes färre mål och även spelades färre matcher under en säsong, kunde en spelare vinna skytteligan på 8-10 mål.

Under 30-talets sista säsong gjorde Falu BS bäste skytt, Harald Andersson, åtta mål på fem matcher, det skulle kunna motsvara ungefär 30-35 mål under en säsong idag.                                                       

I begynnelsen…

Redan i början av 1910-talet spelades det bandy i Falun. IFK Rättvik och IFK Falun möts i den första DM-finalen redan 1913. Förutom IFK Falun, hade även Falu IK och Holmens IF bandy sektioner. I mitten av 20-talet bildas Falu SK, även i Grycksbo spelas det bandy under dessa år. 

Att det fanns så många klubbar i Falun gjorde att det uppstod en konkurrens mellan klubbarna och även kring de bättre spelarna. När allsvenskan och seriespel drog igång vid 30-talets början gjordes ett försök att samla de fyra klubbarna i Falun till en förening som skulle kunna hävda sig nationellt. IFK Falun och Holmens IF var de två bättre klubbarna men rivaliteten var så stark att IFK endast fick med sig Falu IK och Falu SK i den nya klubben medan Holmen avböjde. Den nya föreningen fick namnet Falu BK och bildades 1931.

Efter att Falu BK varit uppe och vänt i allsvenskan 1934 gjordes ett nytt försök att få med sig Holmens IF och den 10 december 1935 bildades Falu Bollsällskap i arbetareföreningens lokaler på Bergmästaregatan.  

Redan två dagar tidigare(!) spelades den första matchen, mot Grycksbo. Den nya klubben bar Falu BK:s kopparbruna tröjor då man inte hunnit få fram nya.  När serien började i januari spelade Falu BS i nya tröjor med ett stort ”FALUN” på bröstet.

Tanken med den nya klubben var tydligt från början, att Falun skulle få en stark bollklubb med bandy och fotboll. De första åren handlade mycket om att få ihop de olika viljor som spelare från olika klubbar hade. Flera av dom hade sitt hjärta t.ex. i Holmens IF och för dem kändes till en början märkligt att spela i en ny klubbtröja. Det var först med en ny generation bandyspelare utan bindningar till de äldre bandyklubbarna i Falun som  framgångarna började komma för Falu BS.

Falu BS grundades alltså hösten 1935. Den 8 december var det dags för den första matchen. En vänskapsmatch på bortaplan mot Grycksbo IF.  Matchen slutade oavgjort, 3-3. Falu BS första mål gjordes av Helge Haeffner. 

Tre veckor senare var det dags för seriepremiär mot Leksand. BS vann premiären med 2-0. Första seriemålet i matchen mot Leksand gjordes av Thore Mattsson, eller var det Haeffner? Statistiken på den här tiden var inte alls lika exakt som idag. Matchprotokollen var inte så noga förda. Publiksiffror kunde te.x rundas av till närmaste hundratal. Falu BS egen statistik, förd av Gunnar Malm, hävdar att Helge Haeffner gjorde det allra första målet, men både Falu-Kuriren och Dala-Demokratens reportrar anger att det var Thore Mattsson som i 25:e minuten gjorde Falu BS första mål.  

75 mål hann BS producera under säsongerna 1936 till 1939. Falun höll till i division 2 och motståndet bestod till största delen av lag från Dalarna. 1939 spelade Falu BS för första gången till sig en allsvensk plats. Tre målgörare utmärker sig under dessa år.

Helge Haeffner kom från Västerås. Före flytten till Falun var han ordinarie i Västerås SK och spelade SM final med Västerås redan 1932. Förmodligen var det kärleken som förde honom till Falun, redan året därpå. Åren innan Falu BS bildades, spelade Haeffner i Falu BK, föregångaren till BS.                                                                               
Helge Haeffner höll näst intill landslagsklass och var Faluns klart bäste spelare under de säsonger han spelade i laget. Haeffner gjorde alltså första målet i Falu BS första vänskapsmatch. Totalt gjorde han 4 säsonger i Falu BS och hann med 20 mål på de 22 seriematcher han spelade. Efter åren i Falun återvände han till Västerås där han blev en drivande ledare i VSK med stor framgång.

Harald Andersson var visserligen en bra bandyspelare men han var i första hand diskuskastare. 1934 slog Harald Andersson världsrekord i diskus och utsågs samma år till bragdmedaljör av Svenska Dagbladet. Han vann även EM-guld i diskus 1934.  Inför OS i Berlin 1936 var diskuskastaren favorit till guldet, men en oturlig skada, ett getingstick i handen, gjorde att Andersson inte kunde ställa upp i spelen.                                
Redan 1933 flyttade Harald Andersson till Falun och började arbeta som polis. Bandykarriären inledde han samma år i IFK Falun, följt av Holmens IF, men 1935 fanns han med i Falu BS startelva. 

Den store och kraftige Andersson var även framgångsrik i både boxning och tyngdlyftning.  Han var på sin tid en riktig kändis och när Falu BS spelade bortamatcher kom publik för att se den store Harald. När spelarna gick på och av planen flockades människor för att få en autograf eller en pratstund med stjärnan. 

17 mål under 30-talets fyra säsonger blev det från Anderssons klubba.

Harald Andersson tillhör Falu BS allra största profiler. Bara IFK Uppsala har också haft en bragdmedaljör i truppen (Sven ”Sleven” Säfwenberg), men ”Sleven” var inte världsrekordhållare. 1941 spelade Harald Andersson sin sista match för Falu BS och gjorde ett av målen mot Heros.

Det måste här tilläggas att Harald Andersson hade en samtida namne i Falu BS. Ibland kallad Harald Andersson II. Det är idag, 85 år senare, mycket svårt att skilja på dessa två herrar i målprotokoll och matchreferat.

Den tredje spelaren att lyfta fram från denna tid är Evert Göthe, några år yngre än Haeffner och Andersson.  Göthe är ett känt efternamn i Falun. Göthes Järn har varit en trogen sponsor åt Falu BS under många år. Hur Evert Göthes släktskap med järnaffären exakt ser ut låter vi dock vara osagt.

Evert Göthe gjorde sin första match i Falu BS originaluppställning 1935. Det skulle komma bli åtta säsonger i BS tröja och 41 A-lagsmatcher. Han gjorde även tre allsvenska mål på fem matcher säsongen 1940, totalt gjorde Göthe 34 mål för BS under sina åtta säsonger.   

Målgörare från 30 talet och Falu BS första år: 1936-1939.

Helge Haeffner 18                                                                     
Harald Andersson 17                                            
Evert Göthe 16                                          
Helmer Grönkvist 8                   
Gunnar Bergström 5                                           
Hans Åkerlund 4                      
Thore Mattsson 3                    
Ragnar Mattsson 3                                           
Lennart Nilsson  1

Totalt 75 mål

Bildtack till Göte Hamplin

 

 

Skribent: Svante Nyberg
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik - Home | Facebook 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

CGI | Drupal.org

 

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link