Hoppa till sidans innehåll
Foto: Leif Forslund

”Kusinbråket” – storyn om klassiska bilden!

28 JUL 2020 08:46
Storyn bakom magiska bilden – Kenneth Spångberg om ”kusinbråket”, klubbhjärtat och megakarriären.
  • Skapad: 28 JUL 2020 08:46

Falu BS meste spelare genom tiderna, Kenneth Spångberg, gruffas med kusinen Niklas Spångberg i Sandviken i ett hett annandagsderby på Lugnet 2003, inför 3454 åskådare.

Det magiska fotot finns uppsatt i BS restaurangtält på Lugnet. Men alla kanske inte har koll på vad det var som egentligen hände. Vi tog ett snack med Kenneth för att reda ut saken.

– Ha ha, ja, jag minns inte exakt, men det var efter nåt som Saik gjorde oschysst...ofta kanske jag var lite före domarna att reagera...Men det var en bra domare minns jag även om jag inte kommer ihåg vem det var, men han blåste säkert till vår fördel. Det var ofta bra domare, säger Kenneth.

Ibland pratar han på ett sätt så att man inte riktigt vet om han är ironisk eller inte. Men för Kenneth var det viktigt att visa vad som var rätt och fel på planen. Det sprakade om BS-lagkapten under matcherna, han stod upp för sitt lag och vek aldrig en tum.

Kusinerna åkte ut på tio minuter var efter dispyten. Domaren såg till att de fick sitta så långt ifrån varandra på botbänken som det bara gick. Men krutröken la sig snabbt. När herrarna Spångberg fick komma in på planen igen minns Kenneth att de skämtade med varandra.

– Vi skojade om att vi skulle börja bråka igen, säger Kenneth.

Tyvärr blev det förlust, 1–7. Magnus Muhrén hade stor show och Falu-Kuriren skrev att Saik höll ”mästarklass”. Kenneth noterades för en assist till BS mål, gjort av Sergej Obuhov. Niklas Spångberg gjorde matchens första mål. Den säsongen gick BS till kvartsfinal där VSK blev för svåra. Saik blev utslagna av Hammarby i semin. Edsbyn blev svenska mästare efter en magisk vändning i finalen mot Bajen.

På bilden är Kenneth 36 år. Han fortsatte att spela nästan tio år till, efter flera comebacker. I dag är ”Spunken” 53. Smeknamnet fick han tidigt efter ankomsten till BS säsongen 1987.

– Det var Danne Hjelm som snubblade på orden när han skulle säga mitt efternamn. Sen var det ju kört.

Kenneth var en av landets största talanger när han kom till Falu BS i 20-årsåldern. Han hade varit med i alla ungdomslandslag som fanns och kom till ett lag med flera temperamentsfulla spelare – bland annat Per Fosshaug, Danne Hjelm och Lasse Andersson.

I det sammanhanget var Kenneth behärskad i jämförelse. Han minns att det small ordentligt på träningarna och det kunde koka över.

– Jag minns att tränaren Janne ”Tjalan” Hedman fick bryta träningarna ibland för att vissa var för heta, det var många som ville extremt mycket. ”Tjalan” ville ha spelarna i behåll till matcherna. Men i omklädningsrummet efteråt var allt lugnt igen, då var det alltid bra stämning. Men på matcherna blev det nog lite väl många utvisningsminuter.

Kenneth blev klubben trogen i alla år. Trots en rad anbud. Han var så nära landslaget det bara gick att komma, och det snackades om flytt till Saik eller VSK, bland annat.

– VSK var närmast, det var riktigt nära. Men det föll på jobbet till slut, och att jag trivdes så bra i Falun. Jag hade det så bra på Televerket där jag jobbade och jobbar nu, även om det heter nåt annat nuförtiden. Jag har alltid prioriterat att ha nåt vettigt att göra vid sidan om, och jobbfrågan var ett litet frågetecken. Så det blev inget med VSK.

Det är ändå inget han ångrar.

– Jag är glad för att jag fortsatte, jag har haft det jättebra i Falu BS.

Det blev över 20 säsonger och över 700 matcher. Hans tröja nummer 14 är fridlyst, det säger en del. Hade BS haft en hall hade den visats upp i taket.

Han har också varit tränare i BS. Och även sportsligt ansvarig en säsong tillsammans med Anders Pehrson.

Numera spelar han i veteranlaget och är en trogen åskådare på a-lagets matcher på ”expertläktarn”, och hjälper även till på arenan.

– Jag kan stå i insläppet ibland och sälja lotter, och jag har hoppat in lite och kommenterat matcher i webbsändningarna. Det känns bra att ge tillbaka något till klubben.

Vad är klubbkänsla för dig?

– Ja, det är väl att man inte sticker till nån annan förening bara för nån extra slant. Att däremot testa nån större klubb är väl helt okej men jag minns när vi åkte ur högsta serien en gång, jag tror alla fortsatte. Att behålla en kärna av spelare och bygga vidare på det är otroligt viktigt, då kan man gå långt.

Bästa spelaren du lirat med?

– Grachev är den bäste. Han kom in i det svenska spelet tidigt och var helt suveränt bra. Obuhov var också fantastisk så klart, men han körde mer sitt eget race.

Bästa minnet?

– Det är World Cup-segern och SM-finalen.

BS vara så nära i finalen mot VSK 1999. Förlust 2–3. Och Kenneth blev målskytt.

En typiskt Spunken-kommentar med glimten i ögat får avsluta, om att han gjorde mål i finalen:

– Man måste ju visa hur det ska gå till. Tänk om de andra också hade fattat, ha ha.

FOTO: LEIF FORSLUND

Skribent: Falu BS
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik - Home | Facebook 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

CGI | Drupal.org

 

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link