Hoppa till sidans innehåll

Premiären inställd: ”Har aldrig varit med om det här på Lugnet”

27 OKT 2020 08:50
Ingen is – då tvingas Falu BS för första gången i modern tid ställa in seriepremiären. Ismakarna står maktlösa mot mildvädret.
  • Uppdaterad: 27 OKT 2020 08:50

Nu på lördag den 31 oktober skulle Falu BS ha spelat allsvensk premiär mot Ljusdal hemma på Lugnet.

Men det blir ingen match. De för årstiden så höga temperaturerna omöjliggör spel. Det finns ingen is – alls. Arbetet med isen har inte ens kommit igång. Trots konstfruset är det helt enkelt för varmt.
 
– Ismakarna har verkligen inte haft någon hjälp med vädret. Man behöver idagsläget en dygnstemperatur ner mot tre-fyra grader och eftersom inget har blivit avkylt så klarar inte kylaggregatet av dagens temperaturer. Det är skillnad på vintern när det blir en varm dag för då är omgivningen redan avkyld, säger Falu BS ordförande Johan Hedberg.

För en vintersport som bandyn är klimatförändringarna tydliga. Det är därför det byggts och fortsätter byggas hallar runt om i landet. Som vi tidigare skrivit har Falu kommun gett förvaltningen i uppdrag att utreda en ny anläggning som ska ersätta Halltec-rinken, och även titta på möjligheter till tak och väggar för bandybanan.

– Detta är inte något nytt fenomen, utan så här kommer vintrarna se ut framöver. Så ska vi som sport i Falun överleva om tio år så behövs diskussioner startas upp precis som vi idag gör med kommunens politiker. Jag tycker att vi har en positiv kommunikation överlag både med vaktmästare, tjänstemän och politiker men till ett beslut är det ju såklart längre, säger Johan Hedberg och fortsätter:

– Vi isföreningar har inlett en diskussion om hur vi önskar att Lugnet ska se ut för att möta de behov vi har nu och i framtiden. Alla är mycket medvetna om att detta i mångt och mycket handlar om ekonomi. Så utgångspunkten är ju givetvis att vi alla får en bättre lösning än den som finns idag till samma peng. I en sådan här diskussion så ska ju alls tillgodoseende mötas så det är väl där vi är idag.

Två möten har avverkats hittills.

– Vi har en stor samsyn i mycket men också en del punkter kvar att nå för att alla ska vara nöjda, men sånt driver bara en utveckling tycker jag.
När Johan Hedberg själv började spela bandy för 35 år sedan gick man på på stor is första veckan i oktober. 

– När jag kom med i a-laget tränade vi alltid på is innan det bar av till World Cup i Ljusdal i oktober. Så det går inte att blunda för att säsongsstarten senareläggs för varje år som går.

Det är inte bara Falu BS seniorlag som drabbas av i form av en inställd seriepremiär, utan även naturligtvis klubbens ungdomslag som inte kommer igång med sina säsonger. 

– Alla våra lag ska nu ska trängas i hockeyhallarna tillsammans med hockeyn och konståkningen, där deras säsong också startar nu eller till och med redan startat. De har ju också räknat med att vi ska ha fått is sen någon vecka tillbaka.

Johan Hedberg är som sagt glad att diskussionen om en hall för den stora isytan på Lugnet är igång,  men samtidigt är han väldigt oroad för bandyns framtid i Falun. 

– Men vi som förening tänker verkligen ge allt för att vi ska finnas kvar så länge det bara går. Klubbmärket är i dag 85 år men ska det få lika många till så måste vi ha hjälp med förutsättningarna.

Matchen mot Ljusdal då? Första reservdatum är 10 november.

– Vi har haft diskussioner med Ljusdal om att byta hemma/borta men de känner sig inte redo för ett arrangemang redan till helgen med funktionärer, även de kan inte säkerställa att de har is på lördag även fast de fått upp en isyta, säger Johan Hedberg.

Säsongens första match i allsvenskan för Falu BS del blir mot Tillberga den 8 november. I Västerås finns det som bekant hall. 

Skribent: Falu BS
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik

 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link