Hoppa till sidans innehåll

”En påskrift på ett kontrakt kan kännas magiskt”

25 JUL 2020 07:51
Han sägs kunna trolla med knäna, har en telefonbok som nog rymmer hela Bandysverige och lägger ner sin själ i klubben som han älskar. ”En påskrift på ett kontrakt kan kännas magiskt, en oerhörd lättnad”, säger Anders Pehrson.
  • Skapad: 25 JUL 2020 07:51

”AP”, som alla säger, har med ett kortare avbrott varit sportsligt ansvarig i Falu BS i tio års tid. Nu har han fått sällskap av a-lagets koordinator Mattias Bergström. Tillsammans utgör de den sportgrupp som frenetiskt jobbar för att Falu BS ska ha det bästa tänkbara laget inom de ekonomiska ramar som tillåts. Avlastning behövs för AP – det är ingen lek att på ideell basis rodda ihop en slagkraftig a-trupp samtidigt som man har ett heltidsjobb vid sidan om. Det är ett hårt, intensivt jobb som kräver mycket tålamod, ett ständigt funderande och hundratals timmar i telefon.

– Det finns många nummer i telefonboken, säger AP och skrattar.

En värvning kan i allra bästa fall gå snabbt men inte sällan kan det ta flera år. Det handlar ofta om att långsiktigt bygga förtroende, odla och vårda kontakter. Ha en fingertoppskänsla för vilka kvalitéer som behövs till laget och även – minst lika viktigt – att det är rätt personligheter som rekryteras.

– Det gäller att hitta individer som passar in i vår grupp och som drar åt samma håll. Man måste göra en rejäl bakgrundskoll. Ibland kan det bli fel ändå, men just att verkligen försöka hitta rätt personligheter är otroligt viktigt.

Och det är inte bara spelare som ska rekryteras, en sportsligt ansvarig har även hand om ledarteamet, försäsongstränare, materialare och massörer.

Det finns att göra, alltså. Och sen allt det praktiska.

– Fixa jobb, lägenhet, flytt och att det ska funka även för sambos, familj.

Omtyckte AP beskrivs av spelare som en skojfrisk typ, begåvad med en förmåga att ro iland smått omöjliga saker. Falu BS tänker aldrig mer äventyra ekonomin. Men trots en mycket tajt budget har AP ändå lyckas ”signa” klasspelare.

– Man måste vara ärlig och tala om hur situationen är. Vi har den budget vi har, vi har inte mycket pengar att erbjuda. Men vi försöker ha en proffsighet runt om, vara kvar på en hög nivå runt laget och kunna erbjuda att det är så nära det elitseriemässiga som det bara går. Dom bitarna får inte falla.

AP beskrivs som en i laget. Han är polare med spelarna och en lustigkurre i omklädningsrummet, dessutom målvaktstränare.

– Jag vill vara nära laget och se till att allt funkar och höra hur snacket går. Är man distanserad i rollen som sportchef får man inte den bilden. För mig är det viktigt i alla fall, att vara en i gruppen.

Samtidigt måste han emellanåt ta smärtsamma beslut. Det kan vara en spelare som inte får förlängt, svåra besked att ge.

– Det är inte alls kul att ta de samtalen. Men det ingår i arbetsbeskrivningen. Jag kan inte blanda in kompiskänslor i det, då gör jag inte mitt jobb. Det är föreningens bästa som gäller. Men sen vill man ha bra avslut med alla utan hard feelings. Det kan naturligtvis inte alltid bli så, men det är oerhört viktigt att försöka få till det. För spelaren, för föreningen, för det vi står för.

Det kan också vara tungt att tappa ledande spelare som vill spela i större klubbar.

– Man får se saker på lång sikt. Ibland kan det vara bra att utvecklas på annat håll. Jag har full förståelse för att man vill spela i elitserien när vi just nu är i allsvenskan. Man får låta dom gå och ha en bra dialog och jobba för att kunna få hem dom senare.

Det har också lyckats vid flera tillfällen. Som när storspelare som Patrik Hedberg och Mikael Olsson kom hem till BS igen, med SM-guld i bagaget och erfarenheter som är ovärderliga för laget och klubben i stort. Det är värvningar AP rankar mycket högt.

Elitserien förresten, ja dit ska Falu BS igen. Det är det som är målet och det AP brinner för.

– BS ska upp. Dalarna ska ha ett lag i elitserien.

Vad är Falu BS för dig?
– Det är glädjen. Det har alltid varit ett så jäkla roligt gäng, riktigt bra gemenskap. Det är något som sitter i väggarna. När jag var ung såg jag upp till Falu BS, jag bodde i Rättvik och då åkte man till Falun för att se bra bandy. Jag ville spela i BS också men var väl inte tillräckligt bra (skratt).

– Bandyn är en stor del av mitt liv. Att göra det jag gör i klubben ger mig glädje och energi. Det kan ha varit en tuff dag, men att då komma upp till Lugnet och vara med laget, då är det som bortblåst, det ger en massa positiva tankar.

Skribent: Falu BS
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik - Home | Facebook 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

CGI | Drupal.org

 

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

 

 

 

 

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: kansli@falubsbandy.s...

Se all info