Hoppa till sidans innehåll

Förbundet: ”Bandyn i Falun är värd en hall”

01 SEP 2020 07:05
Hallar för bandy fortsätter att byggas i landet. Inom ett par år kommer totalt ett 20-tal att finnas runt om i bandy-Sverige. Frågan är då vad som händer i Falun – i över 20 års tid har det funnits planer på tak över den stora isytan på Lugnet.
  • Skapad: 01 SEP 2020 07:05

Landets första bandyhall, i Edsbyn, invigdes 2004. Sedan dess har det byggts energisnåla inomhusarenor för sporten på en rad håll. I dagsläget finns 15 hallar, och flera ytterligare kommer att byggas de närmaste åren. Hallen i Gubbängen i Stockholm har precis invigts och Katrineholm har sin klar senare i höst.

I Skövde byggs det tak över bandybanan, i Göteborg inleds bygget av en hall på Ruddalen nästa år, liksom i Karlstad där det på Tingvalla blir en större hall som rymmer en bandybana och två hockeyrinkar. Även i Bollnäs har hallprojektet kommit en bra bit på väg, och i Mölndal har bandyklubben och kommunen en god dialog som ser ut att mynna ut i en inomhusarena. Även i Motala har nu kommunen åter öppnat för ett bygge.

I elitserien har 11 av 14 klubbar nu tillgång till hall. I allsvenskan, där Falu BS spelar, kommer hälften av lagen att ha hall kommande säsong.

Men ännu viktigare: I hallarna finns optimal möjlighet för rörelseglädje på is för barn och ungdomar i en tid då klimatförändringar innebär stora utmaningar för många vinteridrotter. Här finns exempelvis möjligheter för förskolor och skolor att åka skridskor i stor skala på garanterade istider och en stor möjlighet att få in fler barn i ungdomsverksamheterna. Förr fanns lokala isytor som spolades upp av kommunen i bostadsområden, numera är vintrarna ofta alltför milda.

Hallen skulle även vara viktig för bandygymnasiet Hagströmska som fått flera bandyspelare runt om i landet att flytta till Falun. För klubbarna runtomkring Falun, som exempelvis Grycksbo, Liljan och Karlsbyheden vore naturligtvis en hall också väldigt betydelsefullt, liksom för andra issporter.

– Det är olyckligt att en känd idrottsstad som Falun inte kan tillgodose fler idrotter. Lugnet är en fantastisk idrottsanläggning i stort, och bandyn i Falun är välförtjänt av att få en anpassad modern anläggning. Jag vet att föreningen kämpar för det och försöker få till en dialog med kommunen, säger Lars Wennerholm, ansvarig för anläggningsfrågor på Svenska bandyförbundet.

– Bandyn i Falun är värd en hall med den verksamhet som finns i Falu BS och kringliggande klubbar.

Förbundet har hjälpt flera klubbar med hallprojekt och har även god kontakt med Falu BS.

I Falu kommun har hittills andra motions- och idrottsanläggningar prioriterats, men hoppet lever om en hållbar modern, miljövänlig och energisnål isstadion. Det finns också synergieffekter med andra intilliggande anläggningar när det gäller energiförbrukningen.

– På Lugnet finns ju sporthallar, inomhus- och utomhusbad, högskola, camping och mycket annat. Energimässigt går det att samköra flera anläggningar och tekniken för det utvecklas hela tiden, säger Lars Wennerholm.

Stockholm har nyligen invigt sin bandyhall i Gubbängen. Borgarrådet Karin Ernlund motiverar bygget så här:

– Det betyder jättemycket för idrotten i Stockholm. Vi har ett jättestort tryck på det här med isytor. Det kommer att betyda väldigt mycket för barn och ungdomar och föreningslivet, men också för dom som går på bandygymnasiet, säger hon till DN.

Och i Katrineholm säger kommunalrådet Göran Dahlström (S) så här om den nya hallen som snart invigs.

– Miljövinsten blir jättestor. Nu får vi en arena som är sportsligt hållbar, miljömässigt hållbar, ekonomiskt hållbar och håller isen hela året. Fantastiskt roligt för oss katrineholmare, säger Dahlström till SVT.

Skribent: Falu BS
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik - Home | Facebook 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

CGI | Drupal.org

 

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link

Se all info