Hoppa till sidans innehåll

Målkungar, publiksuccéer – och en ny Falu BS-stadsdel

24 OKT 2020 23:15
Falu BS-experten Svante Nyberg fortsätter sin unika genomgång av Falu BS målskyttar genom tiderna. Nu har vi kommit till del 3 – 1950-talet.
  • Uppdaterad: 24 OKT 2020 23:15

Det är 50-tal i Falun och det händer saker i stan. Skid-VM 1954 blir en jättesuccé. Året därpå arrangeras även skridsko-EM på Kopparvallen. Det har byggts en helt ny stadsdel, Kvarnberget, alldeles intill Kopparvallen. På Daglöstäkten, söder om ”Koppis”, växer en hel BS-generation upp. Falu BS tar sig 1953 för tredje gången till allsvenskan. Under den följande allsvenska säsongen har BS ett publiksnitt på 2900 vid sina hemmamatcher. Matchen mot Edsbyn samlar rekordpubliken 4013 åskådare. 

Det är drag kring bandyn i Falun.  

Men ännu en gång ramlar Falun ur allsvenskan. 1957 händer det! Falun lyckas för första gången hålla sig kvar en säsong i högsta serien, glädjen blir inte lång. Året därpå vinner man endast en match och ännu en gång ramlar klubben ur högsta serien. Falu BS har dock flera lovande ungdomar, det finns framtidstro, ändå blir säsongen 1959 en stor besvikelse. Falu BS ramlar genom serien och för första gången i föreningens historia hamnar man i division 3.

Under decenniets tio år gör Falu BS 199 mål, fördelat på 20 spelare, två av dessa 50-talets bästa målskyttar. Gunnar Nygård och Åke ”Tommen” Lindberg fick sin presentation redan i det föregående inlägget om 40-talet

Det ger möjligheten att den här gången lyfta fram ett par andra spelare:

Sture Kunns debuterade 1948 som 19-åring mot Heros, redan i andra matchen mot Forsbacka gjorde Kunns sitt första mål. Det skulle bli 16 raka säsonger, 115 matcher och över 50 mål.  Under 50-talet var Sture Kunns Falu BS främste målskytt med 38 mål. I februari 1963 spelade Kunns sin sista match för BS borta mot Huge.  Han var även aktiv vid sidan om planen i Falu BS styrelse under flera år, ett stort namn i Falu BS historia. Idag 91 år gammal.

Runo Sallman var i början av 50-talet etablerad toppspelare i storlaget Slottsbrons IF. I mitten av 50-talet flyttade Sallman till Mora och valde att spela i Falu BS. Sallman hann med tre säsonger i Falun, 25 matcher och 11 mål, och var en av lagets bästa målskyttar alla tre säsongerna. 1958 fick Sallman sällskap i truppen av Inge Cahlman från Skutskär. (Stor grabb nr 100). Cahlman och Sallman blev för en kort tid ett begrepp om Falubandyn. De två ”stjärnorna” kunde dock inte lyfta laget som gjorde några mindre bra säsonger. Runo Sallman återvände senare till Värmland och Slottsbron. 

Georg Ahlvik tillhör inte de främsta målskyttarna men han förtjänar ändå att nämnas här.

Ahlvik spelade hela 21 säsonger för Falu BS, från 1938 till 1959 fanns han med på bandyplanen. Kanske var det kriget och beredskap som gjorde att den då 23 år gamla Georg inte spelade bandy 1943.

1959 avslutade han karriären i en match mot Grycksbo. Det blev 131 matcher och 18 mål på de 21 säsonger Ahlvik spelade i Falu BS. Georg Ahlvik var aldrig den största stjärnan i laget, men som högerhalv var han en slitvarg och aldrig heller ofarlig framåt.

Ahlvik arbetade många år som en uppskattad skolvaktmästare vid en av Faluns skolor, där blev den forne bandyspelare en förebild och kompis för många ungdomar.

Georg Ahlvik avled 1994.

Foto: Dalmas

Målskyttarna på 50-talet

Sture Kunns 38

Gunnar Nygård 37

Åke Lindberg 36

Runo Sallman 11

Nils Andersson  11

Rolf Söderberg  10                 

Lars Hall 9                                              

Torsten Tegerstand 7

Bo Andersson  6

Georg Ahlvik 6

Hans Åklerlund  5

Gunnar Johansson  4

Karl-Erik Elfström 4

Bernt Ericsson  4

Sven Lundberg 3

Stig Kandell 3

Inge Cahlman 1

Stig Karlsson  1                                                  

Bertil Hansson 1                                            

Nils Samuelsson 1                                                        

Lars Öberg 1                    

Totalt 199 mål

Här kan du läsa del 1 – 1930-talet 

Här kan du läsa del 2 – 1940-talet

 

Skribent: Svante Nyberg
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

HR Dalarna - Vi får organisationer att växa och utvecklas

 

Lugnets Idrottsklinik - Home | Facebook 

Logotype

 

 Logotype

 

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

CGI | Drupal.org

 

 

 Glimstedt – Gaius.nu

Logotype

Zetterström Kakel & Bygg

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link

Se all info