Hoppa till sidans innehåll

BS-ikonernas nya liv som ungdomstränare: ”Kul och inspirerande”

20 FEB 2020 11:33
De vann World Cup och spelade SM-final med Falu BS. Drygt 20 år senare fortsätter Tomas Jansson och Ulf Jonsson att leverera för klubben – numera som ungdomsledare. ”Det är kul och inspirerande!”
  • Uppdaterad: 20 FEB 2020 11:33

Måltjuven Tomas Jansson, som värvades till Falu BS från Västanfors i mitten av 1990-talet bildade ett fruktat anfall med Patrik Anderbro och Sergej Obuhov under den senaste framgångsepoken. På mittfältet fanns spelsmarte eleganten Ulf Jonsson, bredvid en viss Valerij Grachev. Rättvikaren Uffe kom till BS i slutet av 80-talet och kamperade då i början ihop med en av Sveriges största bandyspelare genom tiderna – Per Fosshaug – på BS-mittfältet.

Tomas och Uffe fick uppleva några riktigt gyllene säsonger i BS-tröjan med bland annat World Cup-segern och SM-finalen 1999.

Åren går men båda finns kvar i klubben, nu som ungdomsledare i två härliga gäng där de har egna barn. Tomas är tränare för U13 och Uffe för P16.

Barnen i Tomas lag är födda 07/08 och är cirka 30 stycken, två tjejer och resten killar. En sprudlande trupp som tagit stora kliv i sitt bandykunnande.

– Det är roligt att se att alla, och då menar jag verkligen alla, utvecklas under säsongen, säger Tomas Jansson.

Hur ser återväxten ut i BS, tycker du?
– Vi får många barn till BS som vill spela bandy. Den största utmaningen är att få med så många som möjligt även när dom blir äldre , runt 15-årsåldern. Men vi har mycket bra P16 och P17 nu.

Han får medhåll av Uffe Jonsson. Det är mycket annat som lockar i tonåren, och konkurrensen med andra idrotter kan vara tuff. P16:s trupp är ungefär häften så stor som U13:s men är en stabil grupp som står sig stark i konkurrensen med andra större bandyklubbar i landet. Här finns precis som i P17/P19 riktigt mycket talang, även om det skulle behövas fler tränare, menar Uffe som gärna vill ha sällskap av fler ledare på isen under passen.

– I P16 har vi gjort en uppryckning, det var lite rörigt tidigare men nu funkar det bra, och vi har också blivit bättre av att träna i ishallen under sommarhalvåret, säger Uffe Jonsson.

Det blir mycket bandysnack när Tomas och Uffe ses. De bollar en del idéer med varandra och umgås i ett gäng med bland andra gamla storspelare som Joakim Folkesson, Kenneth Spångberg och Niclas Groth.

Som ungdomsledare nämner Uffe Jonsson ett exempel på något han tar med sig till sina juniorer:

– Det är viktigt att förmedla att alla inte kan vara stjärnor. Man har olika roller i ett lag och det gäller att man kan acceptera det. Alla är viktiga. Jag minns själv att jag hade ganska mycket boll, sedan kom Grachev och då såg man ju att det var en annan nivå. Då fick man inta en annan roll och serva mer i stället och anpassa sig. Det där är något som kan ändras över åren. Killarna utvecklas ju olika snabbt, det är så mycket som händer i tonåren.

På frågan vem vilka förebilder Uffe Jonsson och Tomas Jansson har som tränare svarar Tomas:

– Jag hade tur som hade en tränare i Västanfors som var mycket bra i pojk- och juniorlag. Han heter Jörgen Granström och fick mig och laget att prestera bra, mycket på grund av att vi alltid hade skoj på träningar och matcher. Vi vann bland annat pojk-SM och junior-SM.

Ulf Jonsson nämner egentligen alla BS-tränare han haft, men slår ett extra slag för Anders ”Mini” Berglund som bidrog till att BS inledde marschen mot toppen i mitten av 1990-talet.

Deras största minnen är World Cup-guldet och SM-finalen mot Västerås 1999 då läktarna på Studenternas böljade som ett blågult hav och det sattes publikrekord. SM-guldet var nära. BS förlorade med uddamålet i en tät fight.

– Jag grämer mig fortfarande över en hörnretur som jag borde satt i mål i början av matchen, säger Tomas Jansson.

Uffe Jonsson menar att laget inte riktigt nådde max, även om prestationen var bra:

– Det var väldigt speciellt att spela SM-final, och det kändes som att Västerås var mer förberedda, de hade mer rutin.

Erfarenheter i massor. Uffe Jonsson och Tomas Jansson har mycket att förmedla till sina spelare i P16 och U13. Härligt med legendarer i ungdomsleden!

Vi tackar Tomas, Uffe och alla andra fantastiska ungdomsledare i klubben för ert härliga engagemang!

Foto: Falu BS och Ulf Palm

Skribent: Falu BS Bandy
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

Logotype

 

 Logotype

 
Logotype

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

 

 

 

Logotype

 

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link

Se all info