Hoppa till sidans innehåll

Här är BS nya gyllene generation

11 JAN 2020 11:59
En ny gyllene generation är på frammarsch i Falu BS. Framgångarna ger eko och hopp om en ljus framtid. ”De är väldigt motiverade, träningsvilliga och har utvecklats mycket de senaste säsongerna”, säger Pär Jansson, tränare för P17/P19.
  • Uppdaterad: 11 JAN 2020 11:59

Falu BS har fostrat många vassa spelare under årens lopp, men nu är åter något lite extra på gång. Pär Jansson, som varit ungdomstränare i 18 år, är en av dem som leder det lovande P17/P19-gänget där flera spelare har ungdomslandslagsmeriter och tränat och spelat med a-laget.

 

Kan du jämföra den här generationen med andra starka tidigare årgångar?

– Det är svårt att jämföra. Föreningen har haft några väldigt bra årgångar genom åren. Men det jag känner är att våra juniorer i dag har en hög lägsta nivå i laget och är duktiga skridskoåkare. Det har nog sin förklaring i att vi kunnat erbjuda mycket istid. Vi har tränat på is 3-4 gånger per vecka redan från mitten av april. Vi har också en trupp som är väldigt motiverade och träningsvilliga vilket gör att de har utvecklats mycket de senaste säsongerna.

 

I P17 är BS-killarna med i och slåss med Villa/Lidköping om förstaplatsen av norra Pojkallsvenskan, med storklubbar som VSK, Edsbyn och Sirius efter sig i tabellen. Målet är att ta sig till slutspel och där nå så långt som möjligt. I P19 spelar laget i Juniorelitserien med i stort sett samma lag.

 

I gruppen finns en tydlig hängivenhet. Man tränar på ett helt annat sätt än vad som gjordes i ungdomslagen förr, och flera är dedikerade bandyn året om. 

 

– Ja vi har helt andra förutsättningar att jobba med exempelvis skridskoteknik. Vi tränar dessutom mer styrka och smidighet. De flesta i träningsgruppen spelar enbart bandy samtidigt som vi gärna ser att man fortsätter med exempelvis fotboll så länge som möjligt, men att man är med på de ispass man kan under sommaren. 

 

Gruppen kör även ett antal läger under sommaren där isträning kombineras med distanspass på cykel och löpning och styrketräning. 

 

– Under säsong tycker vi att det är viktigt att spela många matcher, vi strävar efter att varje spelare skall ges möjlighet att spela i två serier. Vi har ett fint samarbete med Karlsbyheden som gör det möjlig för dom som av åldersskäl inte kan kombinera P-17 och P-19, säger Pär Jansson. 

 

En del utmärker sig tidigt och får mycket uppmärksamhet. Samtidigt finns det andra som kanske blommar ut senare och är viktiga att få att fortsätta. 

 

Hur hanterar ni sånt? 

– Vårt mål är att så många som möjligt skall fortsätta med bandy tills de går ut junioråldern. Varje spelare ska då känna att den har fått möjligheten att bli så bra som möjligt. Detta är en av de största utmaningarna som vi tränare har. Vi försöker att hålla en tät dialog med våra spelare, säger Pär Jansson och fortsätter:

 

– Vi har ett fantastiskt samarbete med Jocke Björkman (a-lagstränaren) där han ger oss möjlighet att inte bara låta dom som kommit lite längre i sin utveckling träna med a-laget utan även dom som visat rätt inställning, främst under försäsongen. Vi ställer även krav på de juniorer som tränar kontinuerligt med a-laget att när dom är med oss skall göra andra bättre, och därmed ser alla att steget kanske inte är så stort

 

Kan du beskriva resan så här långt med det här gänget? Ni har vunnit mycket, utvecklats, haft kul. Vad är det häftigaste?

– Vi har tidigt valt att spela många matcher samt delta i minst två cuper per säsong. Vi har också jobbat med att tidigt skapa en bra stämning i omklädningsrummet vilket är en förutsättning för att det skall vara kul att komma på träning. Det har gjort att vi har fått bra samanhållning och att vi har upplevt massor med saker inte bara på bandyplanen. 

 

2016 åkte gänget till Ryssland och spelade en turnering i Uljanovsk samt besökte Moskva. Under höstlovet 2019 återvände de till Ryssland, nu till Krasnojarsk i Sibirien och mötte superklubben Jenisejs ungdomslag. 

 

– Jag tror att alla våra äventyr genom åren har gjort att killarna känt lust och vilja att fortsätta satsa och lägga den träning som krävs för att bli en bra bandyspelare. Tittar vi på de sportsliga framgångarna så har vi lyckats ta oss till slutspel i alla turneringar vi ställt upp i och vunnit GT/76 Vårcup, CCM Cup i Västerås, Skobes Bandycup. Vi har dessutom kommit tvåa i ett antal cuper där vår största antagonist genom åren, Sirius -03, ofta dragit längsta strået, vilket har sporrat oss att jobba lite hårdare.

 

Det övergripande målet är att få alla att fortsätta så länge som möjligt.

 

– Vi sätter nya sportsliga mål inför varje säsong tillsamman med grabbarna. I år har vi sagt att i P19 skall vi göra så bra prestationer som möjligt med tanke på att vi spelar med i stort sett samma lag i P19 som P17 och därmed är 2-3 år yngre än våra motståndare.

I P17 har vi som målsättning att ta oss till slutspel i mars.

 

Pär Jansson passar på att lyfta fram övriga i tränarstaben – Hans Lundberg, Magnus Staffas, Örjan Winter samt Mattias Östlund. 

 

– Vi har väldigt trevligt tillsammans samt har en samsyn i det mesta. Vi har dessutom en fantastiskt positiv och hjälpsam föräldragrupp som alltid stöttar på ett positivt sätt, utan dem hade vi inte klarat att driva verksamheten!

 

Vad kan du säga om killarna i laget som personer? Vad tycker du det ska innebära att representera Falu BS? 

– Vi har en harmonisk grupp som känner varandra väldigt väl. Många umgås på sidan av bandyn och är väldigt inkluderande, inte minst mot våra yngre spelare som är med oss och tränar. Ett annat exempel är när vi fick tillskott från Hagströmska bandygymnasiet – det tog inte lång tid innan de nya pojkarna var en del av gruppen. 

 

Det är också en grupp som vill väldigt mycket och som ställer krav både på sig själva och andra, berättar Pär. 

 

– Det är utvecklande men som vi tränare måste jobba med att styra i rätt riktning. Många har som målsättning att bli så bra som möjligt och knackar förhoppningsvis snart på dörren till a-laget. Några har dessutom redan öppnat den...!

 

På bilden: Laget under resan till Ryssland hösten 2019. (Längst fram reseledaren Håkan Hedman från Sport-Ewa)

 

Här är truppen för P17/P19

Odd Jonsson (MV)

Johannes Winther

Emil Rombin

Wilgot Nilsson

Edward Staffas

Andreas Åkerblom

Eskil Hjelm

Simon Winther

Malte Jonsson

Måns Erkelius

Carl Jansson

Hugo Graice (MV)

Philip Östlund

Albert Tynell

Robin Signeul

Jalmar Lindqvist (MV)

Arvid Klingberg

Rasmus Waldenström

Sebastian Fagerberg

Adam Sandell

Erik Sjögren

Elliot Hellström

Leonard Staffas

Skribent: Magnus Helander
Epost: Adressen Gömd

 

Ica Maxi

 

 

Logotype

 

 

 

Logotype

 

 Logotype

 
Logotype

Bildresultat för falu däck

Trasig bilruta? - Då kan du stödja Falu BS Bandy genom att byta på Ryds bilglas. 75 kr/ruta går till föreningen!

 

vida_logga

Logotype

 

SEB är en bank som hjälper både individer och företag att utvecklas framgångsrikt genom god rådgivning och långsiktiga relationer.

 

Borlänge Bil och Byggnadsglas AB

 

 

 

Logotype

 

Postadress:
Falu Bandy Sällskap - Bandy
Lugnetvägen 5
79131 Falun

Kontakt:
Tel: 0730641964
E-post: This is a mailto link

Se all info